Sanitarka Dodge WC-54

Dodge WC-54 na www

W Polsce ciężarówki Dodge WC 54 mieliśmy co najmniej dwa. Jedna jeździła w Kolejowym Pogotowiu Lekarskim DOKP w Krakowie, a druga w Pogotowiu w Zabrzu.

W pierwszych latach po II Wojnie Światowej było wiele typów samochodów przerobionych na sanitarki. Wśród nich pojawiały się również pojazdy z demobilu. Jednym z nich był amerykański Dodge WC 54, będący na wyposażeniu The Medical Corps. WC to nazwa kodowa oznaczająca rok produkcji (W - 1941 lub późniejszy) i ładowność (C - początkowo 0,5 t, później również 0,75 t i 1,25 t).

WC 54 został zaprojektowany w celu zastąpienia półtonowych WC 9, WC 18 i Truck WC 27 w oparciu o 3/4 tonowe podwozie „Beep“ Dodge z napędem 4x4 i większym rozstawem osi poprawiał wygodę jazdy.

W furgonie mogło pomieścić się 6-7 pacjentów (lub 4 na piętrowych noszach), lekarz i kierowca. Zabudowę wykonała firma Wayne Body Works. Komfort pacjentom i załodze karetki zapewniał zamontowany dodatkowy grzejnik.

Sanitarki te służyły głównie w armii amerykańskiej, ale także jednostkom polskim na Zachodzie. Wykorzystywane były również podczas wojny w Korei.

Należy przypuszczać, że samochody te pozostały w naszym kraju w barwach takich samych jak w czasie amerykańskiej służby wojskowej.

M.Sz.